NVM 10.16.014 motorboot "Kameleon"

Artikelnummer: 10.16.014

Over de Kameleon:


De smederij van Klinkhamer met het woonhuis ernaast, stond aan de weg, die vanaf het dorp naar een groot meer liep. Achter de smederij was een grasveldje, en dan kwam de vaart. Deze vaart liep evenwijdig aan de weg, achter de huizen langs, zodat rijke mensen, zoals de dokter of de notaris, voor het huis in hun auto en achter het huis in een zeil- of motorboot konden stappen.


Klinkhamer had geen auto, dat kon de smid niet betalen, maar een boot had hij wel. Dat wil zeggen, Hielke en Sietse hadden er een van hem gekregen. En wat voor een boot! Het was een lompe ijzeren bak, waarvan voor- en achtersteven al even stomp waren, terwijl het geheel zo bont geschilderd was, dat het moeilijk te raden viel wat voor een kleur de boot had. Daarom noemden de jongens haar "de Kameleon", want dat is een hagedis die steeds een andere kleur aanneemt.


De meeste mensen lachten om dat lompe bootje, maar Hielke en Sietse waren er reuze trots op, want de Kameleon had een sterke motor en kon reuzesnel varen. Over de motor had Klinkhamer een beschermingskap gebouwd en voorts alles precies als bij een auto. Het stuur, de versnellingen, de starter en zelfs de claxon ontbrak niet. De jongens hadden achter in het veldje een haventje gegraven en er vervolgens een boothuis overheen getimmerd.

Daarin lag de Kameleon veilig opgeborgen. Zodra Hielke en Sietse ook maar even tijd hadden, zaten ze in hun boot, dan poetsten ze de motor extra schoon of gingen uit varen over het meer.


Specificaties :

Tekeningnummer

10.16.014

Auteur

H. van der Biezen

Omschrijving

motorboot "Kameleon"

Kwaliteit

sp/lijnen; volledige bouwtekening

Schaal

1 : 20

Aantal bladen A00

0

Aantal bladen A0

0

Aantal bladen A1

0

Aantal bladen A2

0

Aantal bladen A3

2

Aantal bladen A4

0

Totaal aantal bladen tekening

2

Aantal bladen A4 tekst

0

Gewicht in gram

45

Bijzonderheden

l.o.a. 21,5 cm

dM 2004/4

Kopie artikel: 12.16.014 (1 blz, foto)

De motorboot uit de beroemde jeugdboeken

Opmerkingen

was 10.17.013

 

0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »