NVM 10.16.015 Waterfiets

Artikelnummer: 10.16.015

Een waterfiets of trapboot is een vaartuig met een aandrijving zoals op fietsen toegepast. Met deze constructie kan men over het water voortbewegen door middel van het trappen op pedalen. De voortstuwing geschiedt meestal met een schoepenrad, omdat die constructie eenvoudig is. Voortstuwing met een schroef is ook mogelijk, dit is efficiënter. De constructie met een schroef is wel ingewikkelder en kwetsbaarder, vandaar dat dit niet algemeen wordt toegepast. Het gebruik van de waterfiets is voornamelijk recreatief, de inefficiëntie van het schoepenrad als voortstuwing is dus geen probleem. De trapas van de pedalen is verbonden met de as van het schoepenrad. De schoepen duwen water naar achteren, waardoor de boot een voorwaarts gerichte reactiekracht van het water ondervindt, wat resulteert in een voorwaartse beweging.

De eerste trapboten werden vervaardigd in China tijdens de Han-dynastie. Het wereldrecord voor snelle waterfietsen ligt op meer dan 35km/u. De scheepsschroef is vervangen door een luchtpropeller en de drijvers zijn voorzien van een draagvleugelconstructie.

 

Specificaties :

Tekeningnummer

10.16.015

Auteur

J.H. Engelen

Omschrijving

Waterfiets

Kwaliteit

zijaanzicht, doorsnedes, details, ook voor aandrijving

Schaal

nvt

Aantal bladen A00

0

Aantal bladen A0

0

Aantal bladen A1

3

Aantal bladen A2

0

Aantal bladen A3

0

Aantal bladen A4

0

Totaal aantal bladen tekening

3

Aantal bladen A4 tekst

0

Gewicht in gram

145

Bijzonderheden

l.o.a. 62 cm

dM 10/2009

kopie artikel: 12.16.015 ( 4 blz)

Opmerkingen

aantal blz tekst nog invullen

 

0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »