NVM 10.19.005 booreiland

Artikelnummer: 10.19.005

Een booreiland of boorplatform is een platform waarop een voorziening is aangebracht waarmee in relatief ondiep water geboord kan worden naar aardolie en/of aardgas. Andere constructies die in zee staan worden in de volksmond vaak abusievelijk 'booreilanden' genoemd, maar dit zijn vaak productieplatforms.

Een booreiland zelf is voorzien van een boortoren op een ponton. Het booreiland kan drijvend zijn (meestal een semi-submersible) of kan voorzien zijn van poten die op de zeebodem neergelaten kunnen worden, en waarmee de hele constructie enige tientallen meters omhoog getild kan worden. In zo'n geval wordt het een hefeiland genoemd (In het Engels worden de woorden "Self Elevating Platform" gebruikt voor alle hefeilanden en "Jack Up" indien de beweging door middel van cilinders plaatsvindt.). Voor boren in dieper water wordenboorschepen of half-afzinkbare platforms gebruikt die ofwel met ankers ofwel door middel van dynamic positioning op hun plek gehouden worden.

Vanuit een booreiland worden exploratie-boringen gedaan naar aardolie of aardgas. Als er winbare hoeveelheden olie of gas gevonden worden maakt het booreiland plaats voor het productieplatform. Als de winbare hoeveelheden niet al te groot zijn kan men ook besluiten een boei of een speciaal schip (FPSO) te gebruiken voor de winning van olie.

Als tijdens de levensduur van een productieput nog iets 'beneden' moet gebeuren kan een (hef)booreiland vlak naast het productieplatform geplaatst worden. Omdat de boortoren zelf op een uitschuifbaar platform (Cantilever) staat, kan deze over het productieplatform heen schuiven en kan toch de put bereikt worden.


Specificaties :

Tekeningnummer

10.19.005

Auteur

H. Tjaberinga

Omschrijving

booreiland

Kwaliteit

zijaanzicht; dekplan; details

Schaal

1 : 125

Aantal bladen A00

0

Aantal bladen A0

1

Aantal bladen A1

1

Aantal bladen A2

0

Aantal bladen A3

0

Aantal bladen A4

0

Totaal aantal bladen tekening

2

Aantal bladen A4 tekst

0

Gewicht in gram

145

Bijzonderheden

driehoekig, afmeting zijde 63 cm

Opmerkingen

welk eiland? Afbeelding compleet?

 

0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »