NVM 50.00.013 Fokker FIII

Artikelnummer: 50.00.013

Fokker F.III

Ì´Ì_

Bron : www.wikipedia.org/wiki/Fokker_F.III

De Fokker F.III is een door het Nederlandse bedrijf Fokker gebouwd vliegtuig uit de jaren twintig van de 20e eeuw. De F.III is als doorontwikkeling van de Fokker F.II gebouwd onder andere op verzoek van KLM directeur Albert Plesman. Het ontwerp werd voor het eerst getoond in oktober 1920 en is van de hand van Fokkers ingenieur Reinhold Platz. De eerste vlucht vond plaats in het begin van 1921. De machine werd eerst alleen gebouwd in de Duitse Fokkerfabrieken, maar niet veel later ook in de Nederlandse.

De F.III is een eenmotorig, dubbelbladig propellervliegtuig. Het is een hoogdekker met een halfopen cockpit. De vlieger zit naast de motor van het vliegtuig waardoor hij aan ÌÎå©ÌÎå©n zijde onaangenaam veel wordt verwarmd. Achter de cockpit bevindt zich een cabine met plaats voor 5 passagiers. Sommige versies van de F.III beschikken ook nog over een apart vrachtruim.

Ì´Ì_

Fokker F.III bij KLM.

Hoewel de Fokker F.II uitstekend beviel bij KLM was er toch meteen behoefte aan een beter vliegtuig. Plesman wilde meer snelheid en meer capaciteit en deed in navolging van de 2 F.II's een bestelling bij Fokker van 8 F.III's. Plesman wilde zijn F.II's graag inruilen bij Fokker, maar dat stond deze niet toe hetgeen voor enige wrijving zorgde. De F.III's voldoen aan de wensen en er volgen meer orders. KLM heeft een totaal van 16 F.III's in haar bezit gehad, uitgerust met verschillende motoren. De machines deden dienst tot na de introductie van de opvolger bij KLM, de Fokker F.VII.

Op 22 juni 1922 vond het eerste ongeluk met dodelijke afloop binnen de KLM-geschiedenis plaats. Een F.III, met vlieger A.P.J. Pijl, verdwaalde in de mist boven Het Kanaal. Van de HN-ABS is nooit iets teruggevonden.

Ì´Ì_

Technische gegevens :

Fabrikant

Fokker

Lengte

11,1 m

Spanwijdte

17,6 m

Stoelen voor passagiers

5

Motoren

1xSiddeley "Puma"

Max. stuwkracht per motor

235pk

Kruissnelheid

135 km/u

Kruishoogte

4000 m

Max. reikwijdte

600 km

Eerste vlucht

oktober 1920

Status

historisch

Aantal gebouwd

66


Specificaties Modelbouwtekening :

Tekeningnummer

50.00.013

Auteur

J.H. Bosman

Omschrijving

Ì´Ì_Fokker FIII

Kwaliteit

Ì´Ì_

Moeilijkheidsgraad

C

Schaal

1 : 30

Aantal bladen A00

0

Aantal bladen A0

0

Aantal bladen A1

1

Aantal bladen A2

0

Aantal bladen A3

0

Aantal bladen A4

1

Totaal aantal bladen tekening

2

Aantal bladen A4 tekst

0

Gewicht in gram

70

Bijzonderheden

spanwijdte 58 cm

dM 1990/10

Kopie artikel: 52.00.013 (3 blz)

Opmerkingen

Ì´Ì_
0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »