NVM 10.00.007 Theeklipper "Cutty Sark" (1869)

Artikelnummer: 10.00.007

De Cutty Sark is een theeklipper die werd gebouwd in 1869 in Dumbarton, Schotland. Het schip verwierf grote roem door de races tegen zijn grote concurrent de Thermopylae, en andere theeklippers.

Net als veel andere schepen uit die tijd bestaat de Cutty Sark uit een smeedijzeren frame met daar overheen houten planken. Het schip is in totaal 85,4 meter lang en 11 meter breed, en weegt bijna 836 ton. Het schip werd gebouwd door de firma Scott & Linton voor Captain John "White Hat" Willis. Het bestek was zo zwaar dat de scheepswerf er aan failliet ging en de Cutty Sark uiteindelijk bij een andere scheepswerf diende te worden afgewerkt. De Cutty Sark is met de beste materialen gebouwd, daarom is ze zo goed bewaard gebleven. Op 22 november 1869 werd het schip te water gelaten.

Het schip legde zijn eerste reis af in een tijd van 69 dagen. Alle volgende reizen op een na werden binnen 75 tot 80 dagen voltooid. De grote concurrent, de Thermopylae, slaagde daar maar ÌÎå©ÌÎå©n keer in. Algemeen wordt aangenomen dat de Thermopylae iets sneller was maar dat het de grotere capaciteiten van Cutty Sarks' "Master" waren die het schip (bijna) telkens weer de thee-race deden winnen. Zij het soms met een nipt verschil van enkele uren.

In 1873 was het afgelopen met het vervoer van thee per zeilschip. De stoomschepen hadden mede door de voltooiing van het Suezkanaal de klippers ingehaald. Vanaf die tijd ging de Cutty Sark varen tussen Londen en AustraliÌÎÌà voor het woltransport. In verband met de mogelijkheid van het gevaarlijke 'zwellen' van de wol en van explosies was het schip daar wegens zijn robuuste bouw uitermate geschikt voor.

In 1897 verkocht John Willis het schip aan het Portugese bedrijf Ferreira. Het schip zelf droeg toen ook de naam "Ferreira" en werd niet meer getuigd als een klipper maar als een bark. In de 20e eeuw werd het schip nogmaals verkocht en van naam gewijzigd, tot in 1922 Wilfred Dowman het schip kocht en het in de oorspronkelijke staat terugbracht. Later werd de Cutty Sark bekend door de whisky en de zeilrace die naar de theeklipper vernoemd zijn.

De Cutty Sark ligt in een droogdok bij het Nationale Zeevaartmuseum in Greenwich (Londen), en is voor het publiek toegankelijk.

Specifcaties :

Tekeningnummer

Ì´Ì_

10.00.007

Auteur

Ì´Ì_

J.J.van Griethuysen

Omschrijving

Ì´Ì_

Theeklipper "Cutty Sark" (1869)

Kwaliteit

Ì´Ì_

algemeen plan; zeilplan; sp/lijnen; spanten 1:50; grootspant; details

Schaal

Ì´Ì_

1 : 100

Aantal bladen A00

0

Aantal bladen A0

1

Aantal bladen A1

4

Aantal bladen A2

0

Aantal bladen A3

19

Aantal bladen A4

0

Aantal bladen A4 tekst

0

Gewicht in gram

455

Bijzonderheden

l.o.a. 88 cm

Dit is een voorlopige set tekeningen in afwachting van het gereedkomen van de volledig herziene en uitgebreide tekeningset die t.z.t. in twee of drie delen zal worden uitgegeven.

Met de nu beschikbare set kan een volledig model worden gebouwd.

Ì´Ì_

0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »