NVM 10.01.012 18e eeuws oorlogschip

Artikelnummer: 10.01.012

Het AmerikaanseÌ´Ì_fregatÌ´Ì_"USS Constitution" en andere oorlogsschepen, o.a. Het fregat "La Confiance" vanÌ´Ì_Robert Surcouf, waren uit die periode uitgerust met ijzeren 24-ponders. De "drijvende muren" van de Britse admiraal lordNelsonÌ´Ì_zoals zijn "Victory", de "Kent" en vele van zijn vloot, waren allen bewapend met 24-ponderstukken, tot zelfs 32-ponders. De "Victory" o.a. had een driedeks geschut. Niet moeilijk dat andere schepen in flarden werden geschoten. Alhoewel de lagereÌ´Ì_fregattenÌ´Ì_enÌ´Ì_briksÌ´Ì_het "voordeel" hadden dat de kanonkogels boven hen scheerden, maar wel de zeilen en de masten, per toeval, raakten, als ze tenminste "dicht" genoeg lagen.

Het korte bombardeerkanon ofÌ´Ì_carronadeÌ´Ì_was bestemd voor beschietingen van de meer dan 50Ì´Ì_cm dikke houten scheepswanden op geringe afstand, die ondoordringbaar bleken voor geschut van klein kaliber. Het schoot met kogels tot 68 pond en er konden twee schoten per minuut mee worden afgevuurd, maar het was onbruikbaar op meer dan 180 meter afstand. Het verscheen ten tonele tegen het eind van deÌ´Ì_18e eeuw.

Met zijn "drijvende muren" wist Nelson bijÌ´Ì_TrafalgarÌ´Ì_de Frans-Spaanse vloot te verslaan. Stukken van dat type handhaafden zich tot deÌ´Ì_Amerikaanse BurgeroorlogÌ´Ì_- toen het tijdperk van de pantserplaten en de kanonnen met getrokken loop aanving.

Specificaties :

Tekeningnummer

10.01.012

Omschrijving

18e eeuws oorlogschip

Kwaliteit

bouwspanten; alg. plan; tuigplan; bouwdelen; details

Schaal

1 : 50

Aantal bladen A00

0

Aantal bladen A0

3

Aantal bladen A1

2

Aantal bladen A2

1

Aantal bladen A3

0

Aantal bladen A4

0

Totaal aantal bladen tekening

6

Aantal bladen A4 tekst

0

Gewicht in gram

325

Ì´Ì_

Ì´Ì_

Ì´Ì_
0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »